Proiectele mele: SmartCASA.ro | Carputer.ro |

"Create options!" este moto-ul meu, "marca inregistrata" Cristian Culea.

Nu l-am imprumutat de la nimeni, nu m-am inspirat de nicaieri. Este doar rezultatul unei experiente personale de peste 10 ani de zile in relatii interpersonale, vanzari, negocieri, publicitate, marketing, Internet, IT, electronica, intr-o organizatie neguvernamentala multinationala, in companii straine si romanesti nationale, multinationale si start-up-uri locale.
Am observat de multa vreme ca secretul pentru a avea succes intr-un domeniu este sa-ti creezi optiuni. Cu cat ai mai multe optiuni cu atat iti este mai usor sa cresti si sa ai succes intr-un domeniu, fie ca esti investitor, proprietar de afacere, one-man-show (self-employed sau propriu angajat) sau pur si simplu angajat ca si mine si majoritatea celor care citesc acum acest articol.
Evident ca nu poti fi cel mai bun in toate domeniile. Tocmai de aceea este bine sa iti creezi posibilitatea de a lucra cu experti in domenii pe care nu le stapanesti si sa nu fii Superman, sa te incapatanezi ca le stii tu pe toate. Ce-i drept am intalnit oameni care prefera sa reinventeze roata decat sa o cumpere de la cineva care a inventat-o deja cu mult timp inainte. Ce-ar insemna acum ca oricine are nevoie de un calculator sa se incapataneze sa-si construiasca singur unul? ...cateva milioane de tranzistoare, rezistoare, condensatori, diode si alte minuni de genul asta. Cred ca nu se merita nici macar sa te gandesti la asa ceva, cu atat mai putin sa iti inchipui ca cineva ar fi dispus sa faca asta.

Nu este un secret faptul ca un numar de clienti fie el mic la inceput, dar in continua crestere, iti ofera o oarecare stabilitate pe termen lung, chiar si noi oportunitati de dezvoltare pe care nu le-ai planificat cand ai pornit un proiect. A cam trecut secolul XX si odata cu el si sintagma "Clientul nostru, stapanul nostru" nu mai este de actualitate. Cand ajungi sa iei in considerare noul concept "Clientul nostru, partenerul nostru" si sa actionezi ca atare inseamna ca ai inteles ca secolul vitezei a trecut si suntem in era informatiei. Daca nu tratezi clientii ca pe partenerii tai de afaceri, cu ajutorul carora afacerea ta sau in care iti desfasori activitatea chiar are sens si poate sa aiba si succes, s-ar putea sa ai si succes, dar in nici un caz pe termen lung. Vei fi recunoscut doar ca un foarte bun speculant probabil, dar nu vei putea sa ai relatii pe termen lung care sa genereze rezultate pe termen lung. In schimb, daca iti abordezi clientii ca pe niste parteneri, vei observa ca ai mult de castigat. Efectul imediat rezulta din faptul ca atunci cand clientul tau are succes poti sa ai si tu succes. Castiga el, castigi si tu. Tipul acesta de relatie se numeste Win-Win. Nu e un concept foarte la moda in Romania :), dar lumea se schimba, nu mai merge oricum, regulile jocului se schimba sau apar unele noi, realitatea curenta e diferita de cea din anii '90 si chiar si de la inceputul anilor 2000.

Nu sunt expert in toate domeniile despre care am vorbit mai sus. Daca ma gandesc bine nu sunt chiar in nici unul de mai sus. Evident ca pe masura ce afli mai multe dintr-un domeniu iti dai seama cat de putin stii de fapt si in final realizezi ca de fapt chiar nu stii nimic comparativ cu ce ar trebui sa stii ca devii expert. Asa ca nu mai imi fac griji demult in privinta asta, iar ca sa imi inving temerile astea, invat mereu. :) De departe, cel mai mult imi place sa-mi si pot sa spun ca fac asta cu creez optiunipasiune. Ai un sentiment foarte placut sa stii ca este putin probabil sa existe un domeniu in care nu cunosti un specialist care iti poate oferi consultanta de care ai nevoie cand ai nevoie. Nu tocmai placut este cand stii ca nu prea poti sa faci asta sau nu stii cum s-o faci.

Nu exista retete pentru succes! Secretul? Cunoaste oameni noi in fiecare zi, trateaza-ti clientii ca si pe partenerii tai de afaceri, trateaza-ti colegii de serviciu, prietenii, consoarta si alte persoane cu care interactionezi asa cum ai vrea tu sa fii tratat. Pune-te un pic in pantofii lor si gandeste-te ce ti-ar placea tie daca ai fi in locul lor si incearca pe cat posibil ca relatiile pe care le ai sa fie Win-Win. Si ai sa vezi ca lucrurile se schimba. Daca faci asta deja, inseamna ca stii despre ce vorbesc.

Create options!

Cristian Culea

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu